Talán Ön is hallott már róla, hogy 2009-től hazánkban is bevezetésre került az épületek energetikai tanúsítása. De mit is jelent a tanúsítvány, milyen hasznot hozhat az ingatlan tulajdonosának, és hogyan kapcsolódik a hatékony energiahasználathoz?

 

Európában az összes elfogyasztott energia 40 %-át az épületekben használjuk fel, ezért foglalkozik kiemelten az Európai Unió is a lakások, közintézmények energia-hatékonyságával. Az energetikai tanúsítás bevezetése minden tagország számára kötelező.

A szabályozás célja, hogy hosszabb távon csökkenjen az épületek energiafogyasztása, amihez a tanúsítvány,
mint hiteles információ-hordozó, az egyik legjobb ösztönző eszköz.

Az energiatanúsítvány olyan, független szakértő által készített műszaki dokumentum, amely a lakás energetikai tulajdonságairól tájékoztat, valamint javaslatot tesz az energiamegtakarítás lehetőségeire. Ezáltal segíti a tulajdonosokat a helyes energiafelhasználási és korszerűsítési döntéseikben.

A tanúsítvány értéket teremt, az alacsony energiafogyasztás – ahogy a háztartási gépek esetében is – értékké válik, és ez megjelenik az ingatlanok árában is.

Magyarországon az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. kormányrendelet szabályozza, hogy milyen esetekben, kinek, és milyen feltételekkel kell a tanúsítványt elkészíttetni, ki készítheti el és mennyibe kerül a tanúsítás.

A tanúsítvány arról tájékoztat, hogy az adott épületeknek a műszaki állapota (szigetelése, fűtési rendszere, hővesztesége) alapján mekkora lesz az éves várható energiafogyasztása. Az energiafogyasztás alapján a tanúsítvány egy skálán energetikai osztályokba sorolja az ingatlanokat. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb „I” kategóriáig terjed. A „C” kategória az, amelyik éppen megfelel a jogszabályban rögzített energetikai követelményeknek.

Ezt a követelményértéket a 7/2006 TNM rendelet határozza meg. Ha a lakásunk üzemeltetéséhez, azaz a fűtéshez, hűtéshez, vízmelegítéshez több energiára van szükség, mint amit az aktuális műszaki követelmények előírnak, akkor „C” kategória alá kerül az ingatlanunk, ha kevesebbre, akkor „A+”, „A” vagy „B” kategóriát kaphat. Maga a címke a háztartási gépek energiafogyasztását jelző címkére hasonlít.

Bárki elkészíttetheti otthona energetikai tanúsítványát, de az az új épületek építésekor, valamint a lakás eladásakor, illetve bérbeadásakor lesz csak kötelező. Eladáskor és bérbeadáskor csak 2012. január elsejétől, új épület esetében már 2009. január 1-jétôl kell tanúsítványt készíttetni.

Szövegdoboz: F & F Mérnökiroda
Szakértő és Tervező Kft.

Épületenergetikai tanúsítás